Φίλτρα Νερού

Επιστροφή

Τα φίλτρα νερού παρέχουν ασπίδα προστασίας από όλες τις επικίνδυνες χημικές ουσίες που κρύβει το νερό. Σήμερα οι συσκευές που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά μπορούν να δώσουν λύση σε κάθε είδους πρόβλημα που αφορά την ποιότητα του νερού. Μπορούν δηλαδή να μας προστατεύσουν ακόμα και από την παρουσία στο νερό βαρέων μετάλλων, που θεωρούνται ύποπτα για καρκινογενέσεις, και να προσφέρουν λύσεις με παρακράτηση ουσιών ακόμη και σε πολύ μολυσμένες περιοχές όπως ο Ασωπός. Οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί, διότι το κάθε φίλτρο έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές και δεν είναι κατάλληλο για να προστατεύσει από όλες τις βλαβερές ουσίες.


Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα φίλτρα για όλες τις περιπτώσεις και τις ποιότητες νερού. Η πιο διαδεδομένη λύση είναι το φίλτρο άνθρακα που αποτελεί μία από τις πιο απλές και οικονομικές λύσεις. Εγκαθίσταται εύκολα μέσα σε 10 λεπτά στον πάγκο της κουζίνας ή μέσα σε μιάμιση ώρα κάτω από τον πάγκο. Αφαιρεί από το νερό αιωρούμενα σωματίδια, δυσάρεστες οσμές και γεύσεις, χλώριο, χλωριούχες ενώσεις, φυτοφάρμακα και βαρέα μέταλλα (π.χ. μόλυβδο και υδράργυρο).


Πιο ακριβά είναι τα λεγόμενα φίλτρα αντίστροφης ώσμωσης. Αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρούνται κατάλληλα για το φιλτράρισμα σε περιοχές όπου το νερό είναι υφάλμυρο, παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών ή έχει εξασθενές χρώμιο. Τέτοιου είδους φίλτρα απαρτίζονται από δύο φίλτρα άνθρακα και μια μεμβράνη αντίστροφης ώσμωσης. Το μειονέκτημά τους όμως είναι ότι μετά το φιλτράρισμα χρησιμοποιείται περίπου το 30% του νερού. Στην αγορά κυκλοφορούν πάντως και πολύ ακριβά συστήματα που παρακρατούν κάθε είδους βλαβερή χημική ουσία και που το κόστος τους μπορεί και να ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ.


Υπάρχει επίσης φίλτρο που μπορεί να προστατεύσει από την παρουσία του αρσενικού στο νερό, πρόβλημα που παρατηρείται σε αρκετές περιοχές της χώρας.


Η Εco-plumbing συνεργάζεται και τοποθετεί φίλτρα από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φίλτρων νερού του κόσμου όπως: Topway Global Inc., Culligan, Pentek, Watts and General Electric κ.α.