Αντλίες Θερμότητας

Επιστροφή

Ποιος θέλει δωρεάν ενέργεια;

Κοίταξε έξω από το παράθυρό σου, τι βλέπεις; Το δρόμο, το απέναντι σπίτι, τα δέντρα και τα χωράφια; Αυτό που βλέπουμε εμείς ,είναι μια ελεύθερη πηγή ενέργειας – τον αέρα.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πραγματικά το εξωτερικό αέρα, ένα από τα εντελώς δωρεάν αγαθά της φύσης, στη ζέστη και στο κρύο για το σπίτι σας. Ακόμη και σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός, ο ατμοσφαιρικός αέρας περιλαμβάνει θερμότητα. Όταν συγκεντρώσετε θερμότητα με τη βοήθεια της αντλίας θερμότητας αέρα/νερού  μπορείτε να τροφοδοτήσετε το ενδοδαπέδιο σύστημα, τα θερμαντικά σώματα και το ζεστό νερό χρήσης του σπιτιού σας. Η ίδια αντλία θερμότητας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μονάδα κλιματισμού για να δροσίσει το σπίτι σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Είναι εκπληκτικό, αλλά αληθινό. Γνωρίζουμε, γιατί ήδη χρησιμοποιήται η τεχνολογία της αντλίας θερμότητας στη Σουηδία για πάνω από 30 χρόνια.

 

Στην προσπάθεια περιορισμού της ενεργειακής κατανάλωσης στην χώρα μας, τα συστήματα θέρμανσης –ψύξης, με χρήση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, αποτελούν την σημαντικότερη βελτίωση που μπορεί να γίνει σ’ αυτόν τον τομέα, καθώς περιορίζουν σε μεγάλο ποσοστό την χρήση πρωτογενούς ενέργειας, αλλά και εκμεταλλεύονται τις πρακτικά ανεξάντλητες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον με επιπλέον ρύπους.
Οι αντλίες θερμότητας είναι συσκευές που έχουν την δυνατότητα εναλλαγής λειτουργίας στον κύκλο ψύξης ενός συστήματος έτσι ώστε να δίνει άλλοτε ζεστό και άλλοτε κρύο αέρα η άλλο μέσο μεταφοράς θερμότατος ή ψύχους, ανάλογα πάντα με τις κλιματιστικές ανάγκες του χώρου. Η θερμότητα έχει φυσική ροή από καταστάσεις υψηλοτέρων θερμοκρασιών σε αντίστοιχα χαμηλότερων. Το σύστημα αυτό όμως έχει την ικανότητα να μεταφέρει τη θερμότητα αντίθετα προς την φυσική ροή δηλαδή «αντλεί» θερμότητα και για αυτό ονομάζεται έτσι. Συγκεκριμένα το καλοκαίρι αφαιρεί θερμότητα από έναν κλιματιζόμενο χώρο και την αποβάλλει στο περιβάλλον οπότε ψύχεται ο κλιματιζόμενος χώρος ενώ τον χειμώνα αφαιρεί θερμότητα από το περιβάλλον και την αποβάλλει μέσα στον κλιματιζόμενο χώρο και τον θερμαίνει. η αντλία θερμότητας είναι ένα φθηνό σύστημα θέρμανσης συγκρινόμενη με την θέρμανση που δίνουν οι ηλεκτρικοί θερμοσυσσωρευτές τα αερόθερμα και γενικά τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα.
Η αρχή λειτουργίας είναι η ίδια που εφαρμόζεται στα ψυγεία η τις κλιματιστικές συσκευές. Η αντλία θερμότητας έχει την ικανότητα με κατάλληλο χειρισμό να μεταφέρει θερμότητα από ένα χώρο Α προς ένα χώρο Β (ψύξη χώρου), ή αντίστροφα από τον χώρο Β προς τον χώρο Α ( θέρμανση χώρου).
Τα βασικά μέρη που αποτελείται μια αντλία θερμότητας είναι:
1. Το τμήμα συμπιεστή – συμπυκνωτή που απορρίπτει θερμότητα στο περιβάλλον
2. Το τμήμα ανεμιστήρα –ατμοποιητή που απορροφά θερμότητα από τον εσωτερικό χώρο ή το περιβάλλον
3. Ο μηχανισμός αντιστροφής που αποτελείται από μια τετράοδη βαλβίδα η οποία μετατρέπει τον ψυκτικό κύκλο σε «θερμαντικό» και αντίστροφα.
4. Οι αυτοματισμοί για τον έλεγχο και την λειτουργία του συστήματος θέρμανσης ή ψύξης
5. Η συμπληρωματική ηλεκτρική αντίσταση που αυξάνει την θερμική απόδοση του συστήματος όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ μικρή Μια αντλία θερμότητας εκτελεί πάντα ψυκτικό κύκλο και ποτέ θερμικό γιατί απλά τέτοιος κύκλος δεν υφίσταται. Συχνά στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι η αντλία θερμότητας «αντιστρέφει» ή «αναστρέφει» τον κύκλο του ψυκτικού ρευστού και ανάλογα με την περίπτωση ακολουθεί ψυκτικό ή θερμαντικό κύκλο. Στην πραγματικότητα το μόνο που αντιστρέφεται είναι ο ρόλος του συμπυκνωτή με τον ρόλο του ατμοποιητή.

 

Πλεονεκτήματα Αντλιών Θερμότητας

 • Εξοικονόμηση ενέργειας. Με τηνχρήση μιας Αντλίας Θερμότητας , το σύστημα είναι έως και 6 φορές πιο αποτελεσματικό από τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης με ορυκτά καύσιμα.
  Με ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες στην χώρα μας, ο μέσος ετήσιος βαθμός απόδοσης (COP) του συστήματος μπορεί να είναι πάνω από το 4 (για Α/ΘΑέρα/Νερού) και πάνω από 5,5 (για Α/Θ Εδάφους.Νερού με γεωθερμία).Εξασφαλίζοντας τέτοιο υψηλό βαθμό απόδοσης το λειτουργικό κόστος χρήσης είναι το ελάχιστο
 • Προστασία περιβάλλοντος. Εκτός από την εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους με την απόκτηση μίας Αντλίας Θερμότητας, ουσιαστικά αποφασίζετε για μία καθαρότερη μορφή ενέργειας με την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο περιβάλλον μας.
 • Εγκατάσταση – Χώρος Μηχανοστασίου.  Χωρίς να προϋποθέτει λεβητοστάσια, καμινάδες εξαερισμούς χώρων και δεξαμενές καυσίμων οι Αντλίες Θερμότητας μπορούν να τοποθετηθούν  εύκολα σε χώρο μισού τετραγωνικού μέτρου και μπορούν να θερμάνουν και να δροσίσουν με άνεση ολόκληρο σπίτι. Η εγκατάσταση για τις Α/Θ Αέρος/Νερού είναι απλή είτε εντός είτε εκτός του κτιρίου ενώ για τις Α/Θ Εδάφους/Νερού μία σχετική μελέτη για τον εξωτερικό χώρο είναι απαραίτητη.
 • Κόστος συντήρησης. Οι Αντλίες θερμότητας δεν χρησιμοποιούν καυστήρα και δεν εμφανίζουν καύση άρα δεν χρειάζονται κάθε χρόνο συντήρηση όπως συμβαίνει με τους λέβητες πετρελαίου  και αερίου. Η λειτουργία τους μπορεί να συγκριθεί με αυτή ενός κοινού ψυγείου και άρα μηδαμινά έξοδα συντήρησης.
 • Μέγιστη Ασφάλεια. Οι Αντλίες Θερμότητας ανήκουν στα ασφαλέστερα συστήματα θέρμανσης & ψύξης. Δεν εκπέμπουν ρύπους τοπικά, δεν εμφανίζουν φλόγα ή άλλες καύσεις αφού δεν χρησιμοποιούν πετρέλαιο ή αέριο αλλά καθαρή ενέργεια από το περιβάλλον .
 • Αξιοπιστία - Ποιότητα. Οι Αντλίες Θερμότητας ενσωματώνοντας καινοτομίες και χαρακτηριστικά υψηλής απόδοσης αποτελούν την κορυφαία επιλογή εξοικονόμησης ενέργειας στην κόσμο και έχουν πείσει ήδη χιλιάδες χρήστες εδώ και 40 χρόνια. Οι Αντλίες Θερμότητας έχουν ωριμάσει ως προϊόντα με: υψηλές τιμές απόδοσης, εργονομική
  άνεση χειρισμού, μακροχρόνια ασφάλεια λειτουργίας, μεμονωμένη επιλογή συστήματος, πλήρες πρόγραμμα εξαρτημάτων και εγγύηση ανταλλακτικών.
 • Ευελιξία διασύνδεσης και εφαρμογών. Οι Αντλίες Θερμότητας μπορούν να εγκατασταθούν σε νέα ή παλιά κτίρια και μπορούν να συνδεθούν με υπάρχοντα θερμαντικά σώματα (ειδικά
  μοντέλα), σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης και δροσισμού καθώς και με σώματα Fan Coils για θέρμανση και ψύξη. Επίσης μπορούν να συνδυαστούν και με ήδη υπάρχον λεβητοστάσιο ή και με άλλες ανανεώσιμες πηγές όπως για παράδειγμα τα ηλιακά συστήματα για υποστήριξη θέρμανσης.

 

Αντλία Θερμότητας
imgtext2