Αυτονομία κλασικών συστημάτων Θέρμανσης

Επιστροφή

Καθώς το κόστος λειτουργίας για θέρμανση αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του οικογενειακού προϋπολογισμού είναι λογικό ο ένοικος να έχει απαίτηση, αφενός για ικανοποιητική θέρμανση (σε διάρκεια και ποσότητα) και αφετέρου οικονομική λειτουργία.
Το πρόβλημα λοιπόν που πρέπει να αντιμετωπιστεί στη λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης, αφορά την αυτονομία στη χρήση της, ώστε ο καταναλωτής να έχει θέρμανση τις ώρες που θέλει στην θερμοκρασία που θέλει ακόμα πλέον και στο χώρο που θέλει, και να μη γίνεται αλόγιστη χρήση σε ώρες που το διαμέρισμα είναι κλειστό.

 

Η ατομική ρύθμιση της θερμοκρασίας
 

Σε κάθε θερμαντικό σώμα αντικαθίσταται ο επάνω απλός διακόπτης από ένα θερμοστατικό διακόπτη ο οποίος μπορεί να ανοίγει και να κλείνει το θερμαντικό σώμα και να ρυθμίζει την θερμοκρασία του χώρου. Μόνο όποιος μπορεί να ανοίγει και να κλείνει το θερμαντικό του σώμα, μπορεί να ορίσει την κατανάλωση. Με ένα θερμοστατικό διακόπτη μπορεί κανείς να ορίσει τη θερμοκρασία του χώρου.  Επειδή τα δωμάτια δεν χρησιμοποιούνται το ίδιο, μπορεί κανείς να εξοικονομήσει ενέργεια σε σημαντικό βαθμό, με απλό γύρισμα του θερμοστατικού διακόπτη και ελάττωση της θερμοκρασίας του χώρου. Κατά κανόνα ισχύει: ένας βαθμός λιγότερος στη θερμοκρασία δωματίου αντιστοιχεί σε 5% εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο θερμοστατικός διακόπτης μπορεί να ρυθμίσει θερμοκρασία χώρου από έως .
Οι βέλτιστες θερμοκρασίες για ένα διαμέρισμα είναι:
• Σαλόνι, παιδικό δωμάτιο: 19-20ºC
• Κουζίνα, διάδρομος, χώλ: 18-20ºC
• Υπνοδωμάτιο: 16-18ºC
• Μπάνιο: 20-22ºC

 


Η μέτρηση της κατανάλωσης θέρμανσης

 

Το επόμενο ζήτημα που προκύπτει είναι η δίκαιη κατανομή των δαπανών θέρμανσης, ώστε ο καταναλωτής να εμπιστεύεται τη σωστή λειτουργία της και να τη χρησιμοποιεί χωρίς ενδοιασμούς. Ας δούμε όμως την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελληνική πραγματικότητα.Το σύστημα των θερμιδομετρητών σωμάτων (ηλεκτρονικών κατανεμητών δαπανών θερμαντικών θέρμανσης) αποτελεί μια αξιόπιστη και οικονομική λύση για τη μέτρηση και κατανομή των δαπανών θέρμανσης σύμφωνα με την πραγματική κατανάλωση.

 

Πως λειτουργεί
 

Οι προηγμένοι τύποι θερμιδομετρητών σωμάτων είναι ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες προγραμματίζονται για την πραγματική ισχύ του σώματος ώστε να έχουν στη μνήμη τους την χαρακτηριστική καμπύλη αυτού.Με τον προγραμματισμό της συσκευής ο ένοικος βλέπει στην οθόνη της συσκευής την ένδειξη που θα δει και στον λογαριασμό των κοινοχρήστων και όχι έναν αριθμό ο οποίος θα πολλαπλασιασθεί αργότερα με κάποιον συντελεστή στο πρόγραμμα κατανομής δαπανών. Τοποθετούνται στη μέση του σώματος (ως προς το μήκος) και στο 75% του ύψους (από κάτω προς
τα επάνω). Στο σημείο αυτό βρίσκεται η μέση θερμοκρασία του σώματος.Αλλά πότε ένα σώμα αποδίδει την ονομαστική ισχύ του? Όταν έχει προσαγωγή νερού 90ο C και επιστροφή 70ο C.Αυτό όμως δεν συμβαίνει ποτέ στην πραγματικότητα διότι ο λέβητας ρυθμίζεται πάντα σε χαμηλότερη θερμοκρασία η οποία και αυτή ελατώνεται ανεβαίνοντας ορόφους κατά συνέπεια ολοι στο κτίριο παίρνουν διαφορετική θερμοκρασία από τη μελέτη.Επίσης η κατανάλωση ενέργειας είναι ανάλογη
της θερμοκρασίας του χώρου. Δηλαδή εάν κάποιος ανοίγει παράθυρα ενώ λειτουργεί η θέρμανση πετάει ενέργεια ενώ εάν ο χώρος είναι ζεστός το νερό του σώματος δεν κρυώνει τόσο άρα εξοικονομεί ενέργεια.Για τον λόγο αυτό η συσκευή διαθέτει ένα θερμόμετρο το οποίο μετρά την μέση θερμοκρασία σώματος και πρέπει να διαθέτει και θερμόμετρο θερμοκρασίας χώρου.Αν το δεύτερο δεν υπάρχει η θερμομέτρηση είναι ελλιπής διότι δεν υπολογίζεται η σπατάλη ή η εξοικονόμηση ενέργειας λόγω θερμοκρασίας χώρου.
Προσοχή η δυνατότητα προγραμματισμού και η χρήση συσκευών με θερμόμετρο χώρου είναι βασικά στοιχεία στης επιλογή των συσκευών βλέπουμε ότι η θερμοκρασία χώρου και ο προγραμματισμός του σώματος παίζουν πολύ βασικό ρόλο.Επίσης είναι απαραβίαστος αφού κάθε προσπάθεια παραβίασης καταγράφεται στην οθόνη και στην μνήμη του και παραμένει εκεί έως ότου η εταιρία το σβήσει και εφαρμόσει την ποινή παραβίασης στον χρήστη / παραβιαστή.

 

Ασύρματη Μέτρηση χωρίς την ανάγκη εισόδου στο κτίριο.

 

Η μέτρηση των συσκευών γίνεται ασύρματα χωρίς την ανάγκη εισόδου του υπαλλήλου καταμετρητή στο κτίριο με την χρήση φορητής μονάδας μέτρησης.Οι καταμετρητές έρχονται σε προσυμφωνηθέντα διαστήματα και από το εξωτερικό της πολυκατοικίας καλούν τους μετρητές και λαμβάνουν τις  μετρήσεις χωρίς να ενοχλήσουν τους ενοίκους.Για την μέτρηση, προηγείται ο προγραμματισμός του δρομολογίου καταμέτρησης στην συκευή έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η ακρίβεια και η ταχύτητα αυτής.Οι προηγμένοι μετρητές 3ης γενεάς δεν χρειάζονται δέκτες ούτε «κοινόχρηστα εξαρτήματα» λόγω της προηγμένης τεχνολογίας τους και τις μεγάλης χωρητικότητας σε μνήμη. Όλες οι κατασκευάστριες εταιρίες οι οποίες δεν διαθέτουν τέτοιο σύστημα κατευθύνονται ήδη στην κατασκευή τέτοιων μετρητών διότι η παλαιότερη τεχνολογία με δέκτες αυξάνουν το κόστος εγκατάστασης χωρίς λόγο.

 

Έκδοση λογαριασμών θέρμανσης


Το σύστημα συμπληρώνεται από λογισμικό το οποίο είναι πολύ πολύπλοκο και πρέπει να δίνει δυνατότητες όχι μόνο μια απλής κατανομής δαπανών αλλα να μπορεί να υπολογίζει με βαθμοημέρες την κατανάλωση του μετρητή σε περίπτωση παραβίασης η βλάβης του μετρητή καθώς επίσης να κρατά στοιχεία πολλών προηγουμένων χρήσεων για εξαγωγή στατιστικών στοιχείων για την παροχή συμβουλών στο κτίριο η για κάθε έλεγχο εάν ζητηθεί.


Τελική Μορφή Σώματος Καλοριφέρ
Ασύρματος Θερμιδομετρητής Σωμάτων Καλοριφέρ
Θερμοστατικός Διακόπτης - Κεφαλή