Ενδοδαπέδια Θέρμανση

Επιστροφή

Οδεύουμε προς την συμπλήρωση 25ετίας από τότε που ξεκίνησε να εφαρμόζεται η θέρμανση δαπέδου. Έχουμε φτάσει σήμερα λοιπόν στο σημείο, το σύστημα αυτό της θέρμανσης να έχει γίνει ευρύτερα αποδεκτό.
Η θέρμανση δαπέδου με θερμό νερό, είναι αυτή που έχει επικρατήσει με ποσοστό που αγγίζει το 95% στην χώρα μας έναντι άλλων συστημάτων ενδοδαπέδιας θέρμανσης (π.χ. ηλεκτρικής αντίστασης).
Η διαδικασία της λειτουργίας της δαπεδοθέρμανσης είναι πολύ απλή και έχει ως εξής:
Το θερμό νερό προπαρασκευασμένο στην κατάλληλη θερμοκρασία από κάποια πηγή θερμότητας (π.χ. λεβητοστάσιο, αντλία θερμότητας, ηλιακό συγκρότημα κ.λπ.) διαρρέοντας το σύστημα των σωληνώσεων του δαπέδου θερμαίνει το θερμομπετόν, το οποίο θερμοσυσσωρεύει, υψώνει την θερμοκρασία του και θερμαίνει το χώρο. Μια δαπεδοθέρμανση θερμαίνει ένα χώρο κυρίως ακτινοβολώντας θερμοκρασία (65%) και κατά δεύτερο λόγο με μεταφορά (35%).
Γιατί όμως δαπεδοθέρμανση;
Πρόκειται για ένα μοντέρνο, υγιεινό, ευέλικτο, μακρόβιο και αρκετά οικονομικό σύστημα κεντρικής θέρμανσης, που προσφέρει την μέγιστη δυνατή άνεση, με πολλά πλεονεκτήματα.
Έτσι:
• Εξασφαλίζει ομοιόμορφη και υγιεινά κατανεμημένη θερμοκρασία στο χώρο από κάτω προς τα πάνω, καλύπτοντας έτσι την ιδανική συνθήκη θέρμανσης "ζεστά πόδια - κρύο κεφάλι".
• Με την χρήση ουσιαστικά ολόκληρου του δαπέδου ως μέσου ακτινοβολίας θερμότητας, επιτυγχάνει ομοιόμορφη θέρμανση σε όλη την επιφάνεια του χώρου, χωρίς την παρουσία εστιών με μεγαλύτερη θερμοκρασία, όπως π.χ. οι χώροι κοντά στα θερμαντικά σώματα σε μια συμβατική θέρμανση.
• Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα σύστημα χαμηλών θερμοκρασιών (το νερό που κυκλοφορεί στους σωλήνες δεν ξεπερνάει τους 45°C), δεν προκαλεί το φαινόμενο της «καμένης σκόνης» που συναντάμε σε άλλες μορφές θέρμανσης και είναι από τις κύριες αιτίες εμφάνισης αλλεργιών.
• Προσφέρει υψηλή αισθητική στους χώρους που εφαρμόζεται, αφού η απουσία θερμαντικών σωμάτων αφήνει ελεύθερους χώρους για τοποθέτηση επίπλων και γενικά δεν δεσμεύει αρχιτεκτονικά την διακόσμηση και την χρηστικότητα των χώρων.
• Συνδυάζεται εύκολα με αυτοματισμούς για την θερμοκρασιακή αυτονομία των χώρων μεταξύ τους (π.χ. διαφορετικό επίπεδο θερμοκρασίας στο καθιστικό από το υπνοδωμάτιο), όπως επίσης και με συγγενικά συστήματα π.χ. την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.
• Παρέχει την δυνατότητα δροσισμού (μερικού κλιματισμού), σε περίπτωση που συνδυασθεί με την χρήση ενός ψύκτη, φυσικά και με άλλες προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με το βιοκλιματικό σχεδιασμό του κτίσματος.
Είναι η δαπεδοθέρμανση οικονομικότερο σύστημα;
Ένα δύσκολο ερώτημα για απάντηση.
Εδώ θα πρέπει να διαχωρίσουμε το κόστος σε δύο μεγέθη, το κόστος εγκατάστασης και το κόστος λειτουργίας.
Όσον αφορά στο κόστος εγκατάστασης είναι σίγουρα μεγαλύτερο από μιας συμβατικής εγκατάστασης θέρμανσης με σώματα. Η διαφορά του κόστους ποικίλει ανάλογα και με την εφαρμογή και την έκταση που εφαρμόζεται. Γενικά όσο μεγαλύτερο είναι το κτίριο στο οποίο εφαρμόζεται τόσο η διαφορά στο κόστος μεταξύ ενδοδαπέδιας και συμβατικής θέρμανσης μειώνεται.
Επίσης στην σύγκριση θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι στην περίπτωση της δαπεδοθέρμανσης στο κόστος εγκατάστασης συμπεριλαμβάνεται και η θερμομόνωση του δαπέδου.
Αντίθετα το κόστος λειτουργίας της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι μικρότερο από αυτό μιας συμβατικής θέρμανσης (περίπου κατά 20%), συγκρινόμενο όμως για ίσες ώρες λειτουργίας.
Το "λεπτό σημείο" για την κατανόηση του κόστους λειτουργίας, έγκειται στο γεγονός ότι η δαπεδοθέρμανση είναι ένα σύστημα μεγάλης αδράνειας, συνεπώς για να αντιληφθεί τις εντολές (ON-OFF, μεταβολές θερμοκρασίας) που του δίνουμε απαιτείται χρόνος.
Προορίζεται λοιπόν για εφαρμογές θέρμανσης με αρκετές ώρες ημερήσιας λειτουργίας, και μάλιστα η οικονομία στην λειτουργία σε σχέση με μια συμβατική είναι τόσο μεγαλύτερη όσο περισσότερες ώρες ημερησίως λειτουργεί.
Αν οι απαιτήσεις θέρμανσης σας είναι μικρότερες από έξι (6) ώρες ημερησίως τότε η ενδοδαπέδια θέρμανση ίσως δεν είναι το κατάλληλο σύστημα για σας, δεδομένου ότι θα διατηρείται το σύστημα της θέρμανσης σας ανοικτό περισσότερες ώρες από ότι πραγματικά χρειάζεστε.
Επίσης θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική λειτουργία της δαπεδοθέρμανσης, είναι η ύπαρξη αντιστάθμισης - ενός ηλεκτρονικού εξοικονομητή ενέργειας -, που σε συνδυασμό με κάποια αισθητήρια θερμοκρασίας και μια τετράοδη βάνα, συντελούν στην εξοικονόμηση ενέργειας - καυσίμου -, ελέγχοντας την θερμοκρασία του νερού θέρμανσης.
 

Ενδοδαπέδια Θέρμανση